Uzun yillardir dünyanin birçok ülkesinde farkli ihtiyaç ve talepler için (otel, restoran, kafe, santiye, okul, toplu yemek üretimi, kamp, sosyal tesis mutfaklari…vs) endüstriyel mutfak ve çamasirhane projeleri tasarladik, uyguladik ve devreye aldik.
Yine dünyanin birçok ülkesinde farkli hedef kitlelere ürün ve hizmet üreten yeme-içme mekanlarini ziyaret ettik, tadimlarda bulunduk, hikayelerini dinledik, izledik, ve yorumladik. Farkli kültür ve farkli cografyalarda yeme-içme profesyonelleriyle toplantilar yaptik, seyahatler gerçeklestirdik, nitelikli birliktelikler ile birçok projede birlikte çalistik.
Özet ile” isine bilgece yaklasan” kisilerin kurdugu, devraldigi veya isletmesini üstlendigi kurumlarin yeme-içme sektöründeki basarilarinin kalici ve gelistirilebildigine sahit olduk.
Her geçen gün ögrenmeye ve gelismeye devam etmekle birlikte ögrendiklerimizi ve gelistirdigimiz çözümlerimizi de hep iyilestirme odakli çevremiz ile hemen her firsatta paylastik, paylasmaya da devam ediyoruz, devam da edecegiz.
Yeme-içme sektörüne girip bir isletme açmak isteyen kisi ve/veya kisiler olmazsa olmaz tavsiyelerimi ister ise de benden “isine bilgece yaklasmasinin ögrenme maliyetine mal olacagini, aksi takdirde ise hata maliyetinin isletmesinin ve/veya kendisinin bitisine sahitlik edecegini” samimiyetim ile ifade ederim.
Çogunlukla yatirimci agirlikli isletme açma isteginin temelinde “bir akar olsun” niyeti mevcuttur ve akardan beklenti, gelir olmak ile birlikte bunun bir gider oldugu isletme hizmete alindigi gün aci farkindaliklar ile gerçekçi bir görünüme bürünür.
Salondan veya mutfaktan gelen isletmeci adaylarinda ise genellikle finansör destekli yüksek çatisma potansiyelli yapilanma ve/veya sig ve dar görüs ve/veya bütçeli, oldukça, ögrendikçe veya gördükçe gelistirme odakli potansiyel tüm süreçlerde genellikle hedefsiz, kararsiz ve tutarsiz bir yaklasim olusu.
Yatirimci agirlikli isletme ile salon veya mutfak geçmisli isletmecilerimizdeki ortak sorun ise ben/biz biliriz yaklasimlaridir. Bir isletmenin saglikli isletilebilmesi için ilk yatirim ve isletme sermayesi haricinde mutfaktan servise tüm süreçlerin saglikli yapilandirilmasi ve yönetilmesi yalnizca isin baslangici için gereklidir, devamliligi için yeterli degildir.
Insanin isletmesi ile ilgili karsilasabilecegi bir baska büyük tehlike de var oldugundan habersiz oldugu tehlikelerdir. Dolayisiyla isletmeci, sorun olusmasini beklemeden isletmesine farkli gözlerle bakabilmeli veya isletmesine baktirmayi ihmal etmemelidir. Unutulmamalidir ki! insan bünyesinin rutin kontrolleri de olasi problemlerin erken teshisi ile tedavi olasiligini güçlendirir ve yasami uzatir.
Restoran açma sürecinde yatirimci, isletmeci, mimari kadro ile mutfak danismani mutlaka birlikte çalismali ve isletmeyi birlikte tasarlamali ve isletmeye almalidirlar, aksi takdirde ögrenme maliyeti yerine çok agir hata maliyetlerinin olusacagini bir kez daha altini çizerek vurgulamak gerekir.