Konsept, sihirli olmayan ancak bir restoran açilisindaki öncelikler siralamasinda hiçbir zaman ilk üçteki yeri degismeyen büyülü sözcük. Türk Dil Kurumu sözlügünde; kökeni Fransizca olarak ifade edilen ve 1.fel, Kavram. 2.Anlayis, görüs. 3.Tarz. 4.Düzen içeriklerine sahip konsept ‘in karsiligi.
Ilk defa bir yeme-içme mekani açma düsüncesine sahip yatirimci veya yatirimci-isletmeci ile karsilastigimizda konsept kavramini çogunlukla anlatmada zorlaniriz. Sebebi ise sektör deneyimi olmayan kisinin gözle görülür, elle tutulur olmaktan çok tüm isletmenin adeta ruhunu belirleyecek olan bu büyülü kavramin gücünü ve kapsamini kavrayamamasidir. Bir mekan için ideal konsept; mutlaka mimar, isletmeci ve yeme-içme danismani ile birlikte gelistirilmeli ve olusturulmalidir.
Isletmeci, beklentilerini ve beklentilerine ulasmak için kaynaklarini; mimar, beklentilere ve kaynaklara paralel tasarimi ve uygulamayi; yeme-içme danismani ise isletmecinin beklenti ve kaynaklarina paralel, mimarin tasarim ve uygulamasinin optimize edilmesini saglar. Yeme-içme danismani isletme konseptini optimize etme sürecinde mönü, lokasyon, hedef müsteri ve beklentileri gibi tüm isletme için kritik sorulari sorar ve bu sorulara cevaplar bulur, buldurur.
Isletme konseptinin isletmeci ile birlikte ve mimari destek alinarak bir yeme-içme danismani tarafindan tüm verilerin degerlendirilerek olusturulmasi isletmenin olasi satrançtaki çoban mati olmasinin önünü keser. Konsept belirlemede mutfak veya salon geçmisi bulunan kisilerden alinacak destekler tek tarafli ve çogunlukla da isletmeyi ögrenme degil hata maliyetleriyle yorar veya yikar.
Bir yatirimci-isletmecinin yapabilecegi en büyük hata konsept olmadan veya konsept belirlemeden salon veya mutfak geçmisli bir kisinin kisitli bilgi veya deneyimiyle ve yalnizca isletmenin ihtiyaçlarindan çok az bir kismina odakli sözde çözümler ile yola çikmasidir.
Konsept; mönü, mönülerin hazirlanmasi ve sunumlari, isletmenin girisinden içerideki dekor dahil yerlesimleri, hedef müsteri kitlesinin beklenti ve ihtiyaçlarinin çözümleri ve isletmede geçirecegi sürecin akisi, isletmeye ulasimda ve isletme içindeki yönlendirmeleri, personel ve malzeme giris ve çikislari gibi tüm detaylari ve süreçleri kapsar ve yapilandirir.
Sonuç; konseptinizi olusturdugunuzda ve isletmenizi açtiginizda, rakiplerinizi gözden kaçirmayin, izleyin. Kar etmeye çalisirken olusturdugunuz kaliteyi düsürmeyin veya dalgalandirmayin, iyilestirme odakli isletmenizi yasatin ve yasayin….