Bir restoran mı açmak istiyorsun?

Bir restoran mı açmak istiyorsun?

Uzun yıllardır dünyanın birçok ülkesinde farklı ihtiyaç ve talepler için (otel, restoran, kafe, şantiye, okul, toplu yemek üretimi, kamp, sosyal tesis mutfakları…vs) endüstriyel mutfak ve çamaşırhane projeleri tasarladık, uyguladık ve devreye aldık.

Yine dünyanın birçok ülkesinde farklı hedef kitlelere ürün ve hizmet üreten yeme-içme mekanlarını ziyaret ettik, tadımlarda bulunduk, hikayelerini dinledik, izledik, ve yorumladık. Farklı kültür ve farklı coğrafyalarda yeme-içme profesyonelleriyle toplantılar yaptık, seyahatler gerçeklestirdik, nitelikli birliktelikler ile birçok projede birlikte çalıştık.

Özet ile “işine bilgece yaklaşan” kişilerin kurduğu, devraldığı veya işletmesini üstlendiği kurumların yeme-içme sektöründeki başarılarının kalıcı ve geliştirilebildiğine şahit olduk.

 


Her geçen gün öğrenmeye ve gelişmeye devam etmekle birlikte öğrendiklerimizi ve geliştirdiğimiz çözümlerimizi de hep iyileştirme odaklı çevremiz ile hemen her fırsatta paylaştık, paylaşmaya da devam ediyoruz, devam da edeceğiz.

Yeme-içme sektörüne girip bir işletme açmak isteyen kişi ve/veya kişiler olmazsa olmaz tavsiyelerimi ister ise de benden “işine bilgece yaklaşmasının öğrenme maliyetine mal olacağını, aksi takdirde ise hata maliyetinin işletmesinin ve/veya kendisinin bitişine şahitlik edeceğini” samimiyetim ile ifade ederim.

Çoğunlukla yatırımcı ağırlıklı işletme açma isteğinin temelinde “bir akar olsun” niyeti mevcuttur ve akardan beklenti, gelir olmak ile birlikte bunun bir gider olduğu işletme hizmete alındığı gün acı farkındalıklar ile gerçekçi bir görünüme bürünür.

Salondan veya mutfaktan gelen işletmeci adaylarında ise genellikle finansör destekli yüksek çatışma potansiyelli yapılanma ve/veya sığ ve dar görüs ve/veya bütçeli, oldukça, öğrendikçe veya gördükçe geliştirme odaklı potansiyel tüm süreçlerde genellikle hedefsiz, kararsız ve tutarsız bir yaklaşım oluşur. 

Yatırımcı ağrılıklı işletme ile salon veya mutfak geçmisli işletmecilerimizdeki ortak sorun ise ben/biz biliriz yaklaşımlarıdır. Bir işletmenin sağlıklı işletilebilmesi için ilk yatırım ve işletme sermayesi haricinde mutfaktan servise tüm süreçlerin sağlıklı yapılandırılması ve yönetilmesi yalnızca işin baslangıcı için gereklidir, devamlılığı için yeterli değildir.

İnsanın işletmesi ile ilgili karşılaşabileceği bir başka büyük tehlike de var olduğundan habersiz olduğu tehlikelerdir. Dolayısıyla işletmeci, sorun oluşmasını beklemeden işletmesine farkli gözlerle bakabilmeli veya işletmesine baktırmayı ihmal etmemelidir. Unutulmamalıdır ki, insan bünyesinin rutin kontrolleri de olası problemlerin erken teşhisi ile tedavi olasılığını güçlendirir ve yaşamı uzatır. 

Restoran açma sürecinde yatırımcı, işletmeci, mimari kadro ile mutfak danışmanı mutlaka birlikte çalışmalı ve işletmeyi birlikte tasarlamalı ve işletmeye almalıdırlar, aksi takdirde öğrenme maliyeti yerine çok ağır hata maliyetlerinin oluşacağını bir kez daha altını çizerek vurgulamak gerekir.